Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 737385
(Skriv inn koden over.)

 

Drikker som mannfolk

Hun er ung, høyt utdannet, tjener bra, er gjerne singel. Og hun drikker for mye og for ofte. Gjerne to- tre flasker vin i uka. Dette er den typiske norske kvinnen som er i faresonen.

Hver femte bykvinne i alderen 25 til 34 år har et slikt forhold til alkohol at det innimellom skaper et sosialt problem: Hun har for eksempel kjørt bil i påvirket tilstand, blitt tvunget til å være hjemme fra jobben, eller hun har ikke husket hvordan hun kom seg hjem, eller hva hun gjorde når hun var beruset. Dette viser en fersk undersøkelse gjort blant kvinner i Stockholm. Drikkemønsteret til norske kvinner må antas å være likt det svenske.

- Kvinnene haler innpå mennene når det gjelder alkoholkonsum, og dette gjelder spesielt yrkesaktive, yngre kvinner som bor i byer, sier alkoholforsker Sturla Nordlund ved Statens institutt for alkoholforskning til Dagbladet.

Psykolog Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene er ikke overrasket over undersøkelsen:

- Dette stemmer godt med egne erfaringer, samt det vi vet om konsum blant jenter i lavere aldersgrupper. Og jeg mener det nå er på tide å våkne opp og fokusere på den kjønns-spesifikke rusforebyggingen. For nå har vi masse data på at det er forskjell mellom gutter og jenter, og dette må vi ta hensyn til både når det gjelder undervisning, behandling og forskning, mener Lossius. - Jenter tåler mindre enn gutter, rent fysisk. Men like viktig er hvilke konsekvenser atferden til jentene kan få når de er beruset. Når det gjelder faren for å utvikle et alkoholproblem, er det slett ikke gitt at de som drikker mest og oftest er de som er i faresonen. Man må også vurdere hvorfor jentene drikker. Er for å trøste seg, er det fordi de er sjenerte, tror de alkohol gir bedre selvtillit? Altså; vi må se på hvilken funksjon alkohol har i jentenes liv, like mye som mengden, sier Kari Lossius.

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
08.03.2000

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)