Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: s7b688
(Skriv inn koden over.)

 

Hasjpåvirkede sjåfører

Av de ca. 4500 bilførerne som hvert år blir stoppet på grunn av kjøring påvirket av andre stoffer enn alkohol, er flest påvirket av THC,det aktive stoffet i hasj og marihuana.

Dette opplyser professor Jørg Mørland i siste nummer av tidsskriftet "Mot Rusgift".

- Det er fryktelig mange tilfeller med farlig kjøring hvor vi har THC med i bildet. Ca 1500 tilfeller i Norge i 1998, og det tallet går litt oppover i 1999.

Risikoen for å gjøre noe galt er betydelig øket ved cannabisbruk. Det finnes mye dokumentasjon for dette, både ved veikantundersøkelser og ved testing eksperimentelt.

En kan si det sånn at de første 4-8 timene etter røyking av en vanlig cannabisdose er man like farlig i trafikken som en sjåfør som har en alkoholpromille på 1. Og vi vet at en sjåfør med en promille på 1 har en 10-15 gangers økning i risikoen, sammenlignet med en edru person, for å framkallen en trafikkulykke.

- Det er litt overraskende at internasjonalt sett er det ikke lagt mye vekt på cannabis som ulykkesgenererende faktor. For jo mer utbredt cannabisbruk blir, jo flere vil det bli, rent statistisk, som kjører under cannabispåvirkning. Og rent statistisk vil dette føre til økte ulykker. Så ulykkessiden ved cannabispåvirkning tror jeg absolutt man skal være oppmerksom på, sier Mørland.

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
08.03.2000

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)