Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: p862e1
(Skriv inn koden over.)

 

Europanytt - rus og folkehelse

Anders Ulstein v/Brusselkontoret underlagt Rusfeltets samarbeidsorgan (paraply for organsasjoner som arbeider for en ansvarlig og solidarisk alkohol- og narkotikapolitikk), gir med jevne mellomrom ut en oversikt over aktuelle nyheter innenfor området rus og folkehelse i Europa. Forebygging.no vil videreformidle relevante nyheter som tilsendes redaksjonen fra Ulstein.

Eurobarometer har laget en undersøkelse om narkotika-vaner for unge i Europa mellom 15 og 24. Rapporten baserer seg på intervju med et representativt utvalg på 7.687 personer. Tallene er vektet for medlemslandenes størrelse. Norge er ikke med. Rapporten dekker: Utbredelse og bruk; Årsaker til bruk; Årsaker til hvorfor det er vanskelig å slutte; Konsekvenser av bruk; Risiko ved de enkelte stoff; Mulige kilder til informasjon om narkotika; Håndtering av rusrelaterte skader/problemer.

Noen stikkord: Bruk av tobakk og alkohol er også med som referansebakgrunn.28,9 % har prøvd cannabis og 11.3 % har brukt cannabis minst en gang siste måned. 8,8 % oppgir at de har prøvd andre narkotiske stoffer og 2,7 % sier at de har brukt slike stoffer den siste måneden. 36,8% sier at de røyker tobakk regelmessig, og 25,2% sier at de drikker alkohol regelmessig. 16% har ikke prøvd verken alkohol, narkotika eller tobakk.

Berlingske Tidende ber om høyere aldersgrenser. En rapport fra den danske sundhetsstyrelsen nylig viser at fire av ti unge har smakt RTD (ferdigblandede alkoholholdige drikker) før de fyller 13 år. Berlingske Tidende skriver på lederplass søndag 13 oktober at i ”Danmark kan unge ned til 15 år købe alkohol i butikkerne. Og det gør de. Særligt har de nye alkoholsodavand fået et godt tag i de helt unge – de, der ikke bryder sig om smagen af hverken vin eller øl, men som nemt skyller en Bacardi Breezer eller en Smirnoff Ice ned, fordi de smager af saftevand…. Der er utvilsomt en sammenhæng mellem det store forbrug og den lette adgang til de våde varer. Derfor bør sundhedsministeren ikke tøve med at fremsætte et lovforslag om at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol. I land som Sverige, Norge, Frankrike og Italien er aldersgrænsen 18-21 år, og 18 år vil være passende her hjemme, da denne alder i forvejen gælder for salg af alkohol på barer og restauranter.

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
22.03.2003

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)