Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: k342dh
(Skriv inn koden over.)

 

Er vin godt for hjertet?

Det er en svært tvilsom positiv effekt, som ikke gjelder for hele befolkningen.Hvis poenget er å forebygge et helseproblem, bør vi ikke foreslå en løsning som innfører nye og mer komplekse problemer, sier lege Geir Riise.

Riise mener det er sannsynligvis bare i Norge og Sverige man har store nok ”ekte” avholdspopulasjoner til at man kan si noe sikkert om risikoen for hjertesykdom. En undersøkelse av en stor gruppe IOGT-medlemmer viser en signifikant lavere dødelighet: De har 13 prosent færre tilfeller av hjerte- og karsykdommer enn normalbefolkningen.

Hvis det skulle være slik at alkohol i ”moderate” doser gir beskyttelse for hjertet, så er en slik virkning i alle fall ikke allmenngyldig i befolkningen, men gjelder i hovedsak for menn over 40-50 år og som allerede er i faresonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, påpeker Geir Riise.

En generell anbefaling om å drikke for eksempel to glass vin daglig for å forebygge koronarlidelser, vil øke totalforbruket betydelig, understreker Riise. Vi vet at en forbruksvekst skjer på alle nivåer i befolkningen, også blant dem som allerede drikker mer enn den anbefalte mengden. Et resultat av å presentere alkohol som ”forebyggende hjertemedisin” kan lett bli at man fortsetter å røyke som før, man glemmer å trimme, man behøver ikke å legge om kostholdet – for det er mye enklere og mer behagelig å ta et par glass vin.

Det er ingen grunn til at de som ikke drikker, skal forandre sin livsstil. Lege-etikken er på ville veier når man anbefaler alkohol som et hjertevennlig fluidum. Man går ikke inn for en svært tvilsom løsning av et helseproblem som faktisk innfører nye og mer komplekse problemer! Å drikke så lite som mulig, er fortsatt en viktig faktor for folkehelsen, understreker Geir Riise.

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
04.04.2003

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)