Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 7yjo33
(Skriv inn koden over.)

 

Fylla har skylda

Professor i psykologi, Fanny Duckert, er opptatt av ansvarliggjøring av rusatferd som et middel for å redusere alkoholbruk blandt ungdom.

 Vi burde fokuserere mer på at man er ansvarlig for det man gjør i fylla, og ikke gå med på at det er lov å gjøre alt mulig rart i fylla, og at det er greit, sier hun.

-Det som kommer ut under en rus, det er der også i edru tilstand. Rusen kan ikke skape noe som ikke er der, sier professor i psykologi Fanny Duckert.
Duckert mener også det er lurt at foreldre lærer ungdommene sine noen grunnleggende kjøreregler rundt alkohol. Dette for at de ikke skal havne i stupfyll eller i farlige situasjoner når de drikker.

Noen av kjørereglene er:

Ha alltid mobiltelefonen din slått på.

Tenk at den hyggeligste rusen er den du har glede av, og ikke der du er stupfull. Slik fyll er skadelig for hjernen din.

Drikk alkoholfritt innimellom sånn at du får noen pauser.

Ikke gå ut alene.

Ta vare på hverandre, og ikke etterlat noen av vennene dine alene hvis de er beruset.

Psykiater Hans Olav Fekjær mener det virker utrolig naivt å tro at slagordet om "lykkepromille" skal avholde ungdom fra å gå på fylla. Det viktigste som kommer ut av dette, er trolig inntrykket av at fagfolk har grunnlag for å hevde at alkohol som farmakologisk substans er en "lykkepille". Og lenger fra sannheten er det vanskelig å komme, selv om mange mediefolk vil omfavne de "fagfolk" som - helt uten forskningsmessig bakgrunn - kommer med påstanden, hevder han. 

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
04.04.2003

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)