Kvinner, unge og barn i utviklingsland er tobakksindustriens nye markeder skriver Anne Lise Ryel, generalsekretær i Den Norske Kreftforening i en artikkel i Dagbladet.
Ryel mener at siden antallet røykere i flere vestlige land på vei ned, ser tobakksindustrien seg om etter nye markeder for sine produkter - produkter som tar livet av halvparten av sine brukere. Allerede i dag regner Verdensbanken med at 80 prosent av røykerne lever i lav- eller middelinntektsland. Mister industrien markedsandeler et sted, ser de seg om etter markeder andre steder. Nå er det kvinner i utviklingsland som står for tur. Man regner med at 9 prosent av kvinner i utviklingslandene røyker. Kvinner i utviklingsland representerer derfor et stort potensielt marked for tobakksindustrien. Disse kvinnene er nå hovedmålet for markedsføringen.
En gjennomgang av dokumenter som tobakksindustrien er blitt tvunget til å frigi i forbindelse med rettssaker i USA, avslører en målbevisst taktikk for å satse på kvinner som et nytt marked. Industrien lanserer egne «kvinnemerker» i feminin design og innpakning som et av flere virkemidler.
Ryel mener det virker urimelig at tobakksindustrien bevisst skal få lov å påføre mer vanskeligstilte land de samme problemene vi nå møter. I et globalt perspektiv er det tydelig at en mektig og kynisk industri, som vender seg mot stadig nye markeder. Tobakksskadeforebyggende arbeid må i større grad bli et tema i bistandsarbeidet i årene framover hevder Ryel, og ser det som svært positivt at norske myndigheter har signalisert at tiltak for å forebygge tobakkskader skal bli en del av Norges bistandspolitikk.