Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: ge161m
(Skriv inn koden over.)

 

Rusmidler i Norge 2006

SIRUS gir årlig ut et hefte med fersk rusmiddelstatistikk. Rusmidler i Norge 2006 er det 18. hefte i en serie av årlige utgivelser.

Med dette heftet presenterer Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) statistiske oppgaver om alkohol og andre rusmidler. Tallmaterialet er hentet fra offentlig statistikk og spesialundersøkelser.

Rusmidler i Norge presenterer annet hvert år et spesialtema. Årets utgave er skrevet av forsker Øyvind Horverak og omhandler det norske drikkemønsteret. Horverak har analysert samtlige spørreundersøkelser om nordmenns drikkevaner som er blitt gjennomført siden 1973. Studiet viser at det typiske helgemønsteret i nordmenns alkoholvaner er blitt forsterket de siste 25 årene.

Konklusjonen er at både kvinner og menn drikker mye mer alkohol i dag enn for 30 år siden. Det totale konsumet har gått opp med minst 25 prosent. Omfanget av hjemmebrenning og tax free-handel gjør at tallet er ganske usikkert, og 25 prosent er et forsiktig anslag.

I 2004 var fredag og lørdag de største drikkedagene med 62 prosent av det totale antall ganger vi drakk alkohol. Tilsvarende tall for 1973 var 46 prosent. Vi drikker ikke så mye oftere på ukedagene, men vi drikker mer hver gang vi drikker. Gjennomsnittsforbruket for kvinner har gått opp fra halvannet glass vin i 1973 til tre glass i 2004, altså en dobling. Menn drakk tre halvlitere øl i gjennomsnitt i 2004, mot to i 1973.

Mennesker i 20- og 30-årsalderen drikker mer og oftere. Vi ser en særlig økning i alkoholforbruket i denne aldersgruppen.

Forskerne registrerer at det er stor forskjell mellom tallene for omsetning av alkohol og den mengden alkohol folk faktisk innrømmer at de drikker.

Les rapporten >>les mer

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
22.02.2006

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)