Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 23e473
(Skriv inn koden over.)

 

Gateway

Nyere forskning bekrefter hypotesen om at bruk av cannabis øker risikoen for eksperimentering og bruk av tyngre illegale rusmidler.

Hypotesen om at oppstarten av legale og illegale rusmidler følger et trappetrinnsmønster blir bekreftet av nyere forskning, mener Anne-Line Bretteville-Jensen, forsker ved SIRUS.  Hypotesen brukes ofte som argument for valg av tiltak mot rusmiddelmisbruk, som forbud og restriksjoner. Bretteville-Jensen viser blant annet til resultater fra sine studier av Gateway effekten. De tyder på at rusmiddelbruken ofte utvikler seg fra legale rusmidler som alkohol til illegale stoffer som cannabis og enda hardere stoffer som amfetamin og kokain.

– Man vet ikke nok om hva det er ved cannabisbruken som øker risikoen for harde stoffer. En hypotese går på at det er ting ved stoffet i seg selv som skaper behov for mer og sterkere rusopplevelser, sier Bretteville-Jensen til forskning.no. Det er derfor mulig at økt kvalitet på cannabis kan føre til økt Gateway effekt. Videre er det slik at foskjeller i de sosiale miljøene, alder og kultur også har betydning for bruk av rusmidler.

Les mer om saken på forskning.no >>les mer

Les artikkelen >>Is cannabis a gateway to hard drugs?
av Hans Olav Melberg, Anne Line Bretteville-Jensen, Andrew M. Jones;

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
01.12.2008

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)