Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 716pxt
(Skriv inn koden over.)

 

Jenter røyker mer enn gutter

Så mange som hver tredje jente og hver fjerde gutt røyker av og til eller daglig. Det viser en ny undersøkelse fra Folkehelsa.

Folkehelsa har mellom 2000 og 2004 gjennomført ungdomsundersøkelser i Oslo, Hedmark, Oppland, Nordland, Troms og Finnmark. 16.000 ungdomsskoleelever i 10. klasse deltok i undersøkelsene.

Undersøkelsen viser at blant voksne er det sterk sammenheng mellom daglig røyking, kort utdanning og lav inntekt. Det samme bildet gjelder også for ungdom. Daglig røyking er mer vanlig blant 15-16-åringer som planlegger yrkesfaglig utdanning, har skilte foreldre, eller dårlig familieøkonomi.

I løpet av det siste tiåret har tobakksbruken blant ungdom endret seg. Færre ungdommer og unge voksne er dagligrøykere, til gjengjeld er det flere som er snusbrukere og av og til-røykere.

34 prosent av jentene og 26 prosent av guttene røykte enten daglig eller av og til. Men snus er langt vanligere blant gutter enn jenter. 21 prosent av guttene og 4 prosent av jentene brukte snus enten daglig eller av og til.

Blant gutter med innvandrerbakgrunn var det en høyere andel dagligrøykere enn blant gutter med norske foreldre. Dette gjelder særlig for innvandrergutter med muslimsk kulturbakgrunn, heter det i rapporten.

Her finner du mer om undersøkelsen, samt link til artikkelen >>Sosiale forskjeller i tobakksbruk blant ungdom

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
17.10.2008

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)