Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 27p76k
(Skriv inn koden over.)

 

Sammenheng mellom kreft og alkohol

I en nylig avlagt doktorgrad viser Tonje Braaten at det er en klar sammenheng mellom kreft og utdanning. Lavt utdannede kvinner får oftere kreft enn høyt utdannede, mens høyt utdannede kvinner har større risiko for å få brystkreft.

Avhandlingen "Explaining the Socioeconomic Variation in Incidence and Survival of Cancer" er basert på data fra 102.000 kvinner som deltar i den norsk-svenske studien «Kvinner, livsstil og helse» og data fra 106.000 norske kvinner i «Kvinner og kreft»-prosjektet.

Avhandlingen viser at lavt utdannede kvinner har større sjanse for å få kreft i lunge, nyre og livmorhals. Ikke på grunn av den lave utdannelsen, men fordi lavt utdannede kvinner oftere røyker enn høyt utdannede kvinner.

På den annen side får høyt utdannede kvinner oftere brystkreft. Gjennom sin avhandling har Braaten for første gang identifisert de underliggende årsakene til denne trenden: Kvinner med høy utdanning har færre barn, føder første barn seinere, har lavere kroppsmasseindeks og drikker mer alkohol enn kvinner med lavere utdanning.  "Undersøkelsen viser både at kvinner som drikker mye alkohol har større fare for å få brystkreft, og at kvinner som drikker mye alkohol har mindre sjanse for å overleve kreft enn andre", sier Tonje Braaten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les mer om avhandlingen >>les mer

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
19.11.2008

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)