Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 31afat
(Skriv inn koden over.)

 

Få kommuner skjenker til kl 03

Bare 1 av 7 kommuner skjenker til alkohollovens maksimaltid, og rundt halvparten av kommunene stanser skjenkingen kl 02. Dette viser Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) årlige gjennomgang av kommunenes forvaltning av alkoholloven.

I 60 kommuner gjelder lovens maksimaltid til kl. 03.00, i overkant av 40 stenger en halvtime tidligere, mens rundt 200 kommuner stanser skjenkingen kl 02.00. De resterende kommunene stenger tidligere.

SIRUS kan i årets rapport presentere bedre opplysninger om salgs- og skjenketider enn tidligere. I motsetning til for skjenketider har nesten alle kommuner utvidet salgstiden for øl til lovens maksimaltid, som er til kl 20.00 på hverdager og til kl. 18.00 på dager før søndager.

3 av 4 kommuner bruker et privat selskap til å gjennomføre kontrollen med salgs- og skjenkebevillingene. I de største byene utføres det stort sett tilstrekkelig antall kontroller i forhold til hva loven krever.

Antallet avdekkede overtredelser knyttet til salgsbevillinger var omtrent det samme i 2009 som i de siste tre årene, mens overtredelser knyttet til skjenkebevillinger har økt. Samtidig rapporterte kommunene om færre inndragelser enn i de foregående år, både av salgs- og skjenkebevillinger.

Antall skjenkebevillinger i Norge har blitt tredoblet på 30 år. En stadig økende andel av disse gir anledning til å servere brennevin, og i 2009 var den på 83 prosent. De kommunale salgsbevillingene er redusert i samme periode, mens antallet vinmonopolutsalg har økt.

Ordningen med kommunalt drevne ølmonopol ser i praksis ut til å ha bli avviklet. I 2009 var det bare Hareid kommune som hadde det, og etter sigende avvikles dette i løpet av 2010.

Les rapporten >>Kommunens forvaltning av alkoholloven 2010 

Les også mer om saken i Aftenposten >>Skjenkedebatt storm i vinglass?

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
29.11.2010

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)