Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 63480s
(Skriv inn koden over.)

 

Strengere kontroll ved kjøp av alkohol.

Alle som ser ut som de er under 25 år, vil nå bli bedt om å vise legitimasjon hvis de skal kjøpe alkohol i butikken. De butikkansatte må også taste inn fødselsdatoen til disse kundene, for å være helt sikker på at de ikke regner feil på alderen.

Der er Handelens ølsalgsråd (HØR) som har valgt å innføre strengere kontroll med salg av alkohol i butikk. Man må være 18 år for å kjøpe alkohol i butikk, og som et tiltak for å hindre ulovlig salg skjerper dagligvarekjedene alderskontrollen. Målet er at ingen under 18 år skal få kjøpt alkohol i butikker. Erfaringer fra USA og Europa viser at det å spørre om legitimasjon helt opp til 25 år er en effektiv løsning for å redusere problemet med salg av alkohol til mindreårige.

Ungdom under 18 år som får kjøpt alkohol, er fortsatt en utfordring for dagligvarehandelen. Undersøkelser gjennomført av ungdomsorganisasjonen Juvente viste at ungdom under 18 år fikk kjøpt alkohol i fire av ti butikker.

Ved å innføre dette systemet vil det være enklere for de ansatte å spørre om legitimasjon. Det nye systemet gjør også at de i kassen slipper hoderegning i en hektisk hverdag.  Å taste inn kundenes fødselsdato, er testet ut i Ica-kjeden. Nå blir løsningen en standard i butikkene i Norge. Den nye løsningen med å taste inn fødselsdatoen er godkjent av Datatilsynet.

Les mer >> HØR

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
13.12.2012

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)