Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 262pr4
(Skriv inn koden over.)

 

Mindre fyll og bråk under årets fadderuker

Sensommer betyr studiestart over hele landet, og mange studenter samles både  på utesteder og i gatene. De fleste studiesteder arrangerer fadderuker, og årets arrangementer ser ut til å ha vært preget av mindre fyll og vold enn tidligere.

Fadderuken har tidligere år ført til klager på festbråk, høyt alkoholbruk, stygge voldsepisoder og voldtekter. Dette har bidratt til å kaste skygge over det som egentlig skal være en feststemt innvielse av det nye studieåret. I følge politiet har en del studenter tidligere fått ødelagt sin fremtid, pga av kriminelle handlinger og bråk i forbindelse med fadderuken.

I år viser det seg å ha vært lite politiutrykninger på grunn av bråk i løpet av fadderukene i både Bergen, Trondheim og andre studentbyer. En av årsakene til denne positive trenden kan være at studentorganisasjonene på flere steder i landet har tatt grep for å få bukt med overdreven festing, fyll og bråk. I både Bergen og Trondheim har egne «faddervakter» patrulert gatene.

Etter fadderuken i 2010, hvor det var mye fyll og bråk, satte Universitetet i Bergen(UIB) ned en arbeidsgruppe som skulle jobbe med å gjøre markeringen mer positiv. I år har 15 og 25 frivillige studenter hver natt under fadderuken gått rundt i sentrum og delt ut boller, frukt og vannflasker, i tillegg til å gi en hjelpende hånd til studenter som har fått for mye innabords. Det ser også ut til at studentene er blitt flinkere til å ta hensyn til andre og ansvar for eget alkoholkonsum, i følge Christine Marie Wigestrand, som er fadderkoordinator i Bergen.  Vi har  jobbet forebyggende med alkoholforbruket i et par år nå, og jeg tror vi ser resultatene av det i denne fadderuken. Folk drikker litt mindre, og tar også mer hensyn, ved å gå tidligere fra vorspiel, lukke vinduene og så videre. Tett samarbeid med politiet er også trukket frem som en sentral årsak til det så godt som fraværende fyllebråket under fadderuken til UiB.

Under årets fadderuke i Trondheim deltok over 200 frivillige studenter og ansatte ved NTNU for å skape et tryggere natteliv. Ordningen kom i stand etter tidligere erfaringene fra Bergen. I tillegg til å dele ut mat og vann, bidro fadderne med hjelp, veibeskrivelser og svar på spørsmål. Fadderordningen har hatt et godt samarbeid med dørvaktene ved utestedene, natteravnene og politiet i Trondheim.

I februar i år var omtrent 100 studenter og ansatte tilknyttet studiesteder i Norge samlet for å diskutere hvordan man kan kvitte seg med fyllekulturen i fadderuken. Konferansen ble arrangert av Akan Studentprosjekt, som er et pilotprosjekt i Oslo, Bergen og Trondheim. Under konferansen kom det frem at målet ikke er et alkoholfritt studentmiljø, men at det er ønskelig med et mindre fokus på alkohol, og at aktivitetene som arrangeres blir kjernen i fadderuken.

 

Les mer om saken>> dusken.no

Se tidligere nyhetssak fra forebygging.no >> Studenter ønsker mindre fokus på alkohol i fadderuken

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
02.09.2014

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)