Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 6o6a1w
(Skriv inn koden over.)

 

Vold og fyll bidrar til utrygge bysentrum

En undersøkelse fra Helsedirektoratet viser at 36 prosent av befolkningen føler det er utrygt å være i sentrum i sin hjemkommune i helgene. 21 prosent sier de ville gått ut oftere dersom det var mindre vold og fyll.

Helsedirektoratets nye befolkningsundersøkelse viser at det er god kjennskap til sammenhengen mellom vold og alkohol.  69 prosent mener at alkoholrelatert vold kan skje folk som bare drikker av og til, og 75 prosent mener det er en sannsynlig sammenheng mellom alkoholbruk og registrerte voldstilfeller. Forskning viser at nær 80 prosent av voldstilfellene i Norge er alkoholrelatert, og mer enn halvparten av all alkoholrelatert vold involverer de av oss som bare drikker «nå og da».

Deltakerne i undersøkelsen ser ut til å ha forståelse for at det er behov for skjenkeregler og kontroll, og 97 prosent er enig i at det er viktig med skjenkebestemmelser for å forhindre overskjenking. Hele 86 prosent mener at gjester som er åpenbart påvirket skal nektes adgang på skjenkesteder. 67 prosent mener skjenkestedene bør avgjøre når en person har fått for mye å drikke.

Nylig satte Helsedirektoratet i gang kampanjen «Åpenbart påvirket», som blant annet består av reklamefilmer og en digital ordsky. Målet er å øke forståelsen for og oppslutning om skjenkereglene i alkoholloven, og øke kunnskapen om alkoholrelaterte skader. Hovedmålgruppen for kampanjen er folk i alderen 18-45 år.

I følge divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut Inge Klepp, gjør bartendere og dørvakter en viktig jobb for at det skal bli tryggere og triveligere å ferdes ute på kveldstid i helgene. Er man åpenbart påvirket skal man nektes servering eller adgang til et utested. Det er viktig å skape bevissthet i befolkningen om at risikoen for skader og vold øker med alkoholinntaket.

Befolkningsundersøkelsen ble gjennomført av Ipsos MMI for Helsedirektoratet i november 2014.

 

 

Les mer om saken >> helsedirektoratet.no

Gå til på kampanjen >> «Åpenbart påvirket»

Les også  artikkelen «Den søte og sure julebordsesongen» >> kommunetorget.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
05.12.2014

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)