Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 53441r
(Skriv inn koden over.)

 

Når er man åpenbart påvirket?

En undersøkelse i regi av Helsedirektoratet viser at seks av ti unge har opplevd ubehagelige situasjoner med fulle folk på utesteder. Kampanjen «Åpenbart påvirket» ønsker å minne utelivsgjestene på skjenkereglene og hvilket ansvar skjenkestedene har for å bidra til et trygt uteliv.

Alkoholkampanjen «Åpenbart påvirket» er i full gang, blant annet gjennom de to filmene bartenderen og vorspielet, digitale og trykte annonser, utendørsreklame, plakater og annet materiell til skjenkestedene. Målgruppen for kampanjen er folk på byen i alderen 18–30 år.

Helsedirektoratet ønsker oppmerksomhet rundt skjenkereglene blant folk som går på byen. Derfor setter de for tredje år på rad fokus på hva det vil si å være åpenbart påvirket, og hvilke konsekvenser dette innebærer.  Målet er å minne gjestene på skjenkereglene og hvilket ansvar skjenkestedene har for å overholde alkoholloven. De håper at kampanjen skal bidra til at færre skal oppleve ubehag fra andre gjester som har drukket for mye. Reglene er til for at man skal et ha tryggere uteliv, og målet er at utelivet oppleves som en trygg og hyggelig møteplass for alle. Budskapet i kampanjen er: «Den siste som ser hvor mye du har drukket er ofte deg selv. Er du åpenbart påvirket skal du nektes inngang og alkoholservering».

I en ny undersøkelse Helsedirektoratet har gjennomført oppgir 64 prosent i den yngste aldersgruppen (18–29 år) at de har opplevd ubehagelige situasjoner på et skjenkested fordi folk har vært for fulle. Mange føler seg utrygge, og undersøkelsen viser en tydelig kjønnsforskjell. Så mye som 40 prosent av unge kvinner føler at det er utrygt i sentrum om kvelden i helgene. Flere ville gått ut oftere om det var mindre fyll og vold ute på byen.

Undersøkelsen viser at det stor oppslutning om skjenkereglene.  De fleste er enige i at fulle folk både skal nektes inngang og alkoholservering, og mange er enige i at fulle folk skal bortvises. Mange har også opplevd selv, eller sett andre bli nektet inngang fordi de var for fulle. Nesten 80 prosent har sett noen bli nektet inngang på et utested, og 24 prosent har selv blitt nektet inngang. Spesielt vanlig er dette hos unge menn, hvor hele 33 prosent har opplevd å bli stoppet i døren, mens kun 15 prosent av unge kvinner har blitt stoppet. 27 prosent av unge menn har også blitt nektet servering, nesten tre ganger så mange som unge kvinner.

Det er dørvaktenes og bartenderens oppgave å vurdere formen til de som er ute på byen. Barpersonalet vurderer dette ut fra hvordan du oppfører deg, og ikke ut fra hvor høy promille du har. Å være åpenbart påvirket kan kjennetegnes med at man snakker utydelig, er høyrøstet og slepphendt, og har problemer med å gå rett. Er du åpenbart påvirket skal du nektes inngang og alkoholservering.

 

Les mer om saken >> helsedirektoratet.no

Finn ut mer om hvordan skjenkereglene fungerer >> helsenorge.no

Les relevante kronikker publisert på forebygging.no >> Hvorfor fortsetter fylla? av Ragnhild Bø,  Hvor påvirket er åpenbart påvirket? av Kristin Buvik,  Vertskap eller lovforvalter – en bartenders dilemma? av Skule Wigenstad og Overskjenking i Oslo av Bergljot Baklien og Kristin Buvik

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
20.11.2015

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)