Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 8j3815
(Skriv inn koden over.)

 

Drikkevett – en app for bedre kontroll på alkoholinntaket

RUStelefonen har fått utviklet applikasjonen Drikkevett, som kan lastes ned på smarttelefoner. Den gir blant annet mulighet til å ha bedre kontroll på eget alkoholinntak på kort og lang sikt, har en «planlegg kvelden-funksjon» og promillekalkulator.

Selv om det er en nedgang i bruk av alkohol blant ungdom, drikker den voksne befolkningen i Norge stadig mer alkohol. Alkohol har blitt en naturlig del av mange sosiale begivenheter, blant annet knyttet til gråsoner rundt arbeidslivet som julebord, jobbfester, lønningspils, kurs, reiser etc.

RUStelefonen får årlig over 2000 henvendelser vedrørende alkoholforbruk, fra folk som ønsker råd om hvordan man kan moderere alkoholbruken. Det er bakgrunnen for at de har utviklet appen Drikkevett.  Den er et hjelpemiddel til å planlegge kveldens alkoholinntak og beregner promille underveis mens man drikker alkohol. I appen kan man bestemme seg for en makspromille, og ved å registrere hver enhet man drikker, vil promillen kalkuleres og oppdateres i løpet av hele kvelden. Slik får man hint om når det kan være på tide å stoppe å drikke. Dagen derpå får man en oversikt over kveldens inntak, den høyeste promillen i løpet av kvelden og den nåværende promillen.

Drikkevett kan også være til hjelp dersom man ønsker å redusere alkoholinntaket over tid, og har en egen funksjon for «Langsiktige mål». I appen kan man også registrere snittpris på alkoholenheter, og få en oversikt over totale kostnader man har brukt på alkohol i løpet av en kveld.

Mange ønsker ikke å drikke like mye, eller drikke alkohol i det hele tatt. Likevel opplever mange et drikkepress, og man må drikke for å passe inn. På helsenorge.no presenteres en oversikt over hvordan man kan håndtere drikkepress.  

I forbindelse med julebordsesongen, er det flere som kommer med gode råd for en vellykket kveld. Akan kompetansesenter har fokus på hvordan arbeidsplassen kan tilrettelegge for et hyggelig julebord, alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL har laget en liste med ti punkter som kan bidra til å gjøre julebordet til en suksess og politiet har fokus på hvordan man bør oppføre seg ute i bybildet.

Basert på Drikkevett-appen har RUStelefonen følgende fem julebordtips;

1. Planlegg før du går ut hvor mye - og hva - du har tenkt til å drikke. Bruk Drikkevett-appen!

2. Spis godt før du drikker - og ikke drikk på tom mage. Det er også lurt å drikke et glass vann, juice, brus, eller annen alkoholfri drikke mellom hver alkoholenhet du drikker.

3. Det er ingen skam å tåle minst. Er du syk, stresset, sover dårlig eller bruker medisiner, vil du tåle mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.

4. Begrens inntaket av brennevin, og dropp shotting! Drikkekonkurranser gjør at promillen kan stige raskt, noe som kan få veldig ubehagelige, og i verste fall, farlige utfall.

5. Alliér deg på forhånd med én eller flere venner eller kollegaer, slik at dere kan følge hverandre trygt hjem fra julebordet hvis noen blir sterkt beruset og ikke klarer å ta vare på seg selv.

 

Mer informasjon om appen >> rustelefonen.no

Les fakta, artikler og nyheter om alkohol >> fhi.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
02.12.2016

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)