Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 51jk52
(Skriv inn koden over.)

 

Fredrikstad er årets pårørendekommune

Helseminister Bent Høie delte i går ut prisen for Årets Pårørendekommune, og vinnerne ble Fredrikstad kommune. I begrunnelsen nevnes kommunens strategiske arbeid med å forankre pårørendearbeid i ledelsen både administrativt og politisk, de har etablert et pårørendesenter og har et godt samarbeid med pårørendeorganisasjoner.

Intensjonen med prisen er å skape økt engasjement og interesse for pårørendearbeid i kommunene, og at de som gjør en ekstra innsats skal hedres. Det er tredje gang prisen deles ut. Ålesund kommune fikk prisen i 2017, Asker i 2018 og Fredrikstad i 2019. Selve prisen er en sjekk på 10.000 kroner og et spesialdesignet grafisk trykk.

I juryens begrunnelse heter det at Fredrikstad kommune er et godt eksempel på hvordan man strategisk har jobbet med å forankre pårørendearbeid i ledelsen, både administrativt og politisk, etter å ha mottatt stimuleringsmidler fra Helsedirektoratet.

Juryen viser til at Fredrikstad kommune har opprettet et pårørendesenter som jobber systematisk med å få implementert pårørendeveilederen i tjenestene. Senteret er et lavterskeltilbud for alle pårørende, hvor de har et sted å dele tanker og bekymringer med noen som har tid til å lytte. Viktig er også muligheten for pårørende til å møte andre i samme situasjon.

Ifølge juryen er det lett for pårørende å finne informasjon på kommunens nettside. Samarbeidet med ulike frivillige organisasjoner trekkes også frem som viktig for å hjelpe pårørende i ulike situasjoner. Fredrikstad kommune har i tillegg et pilotprosjekt med egne barneansvarlige, som skal påse at tjenestene hjelper barn som har syke foreldre eller søsken.

Hvem som helst kan nominere en kommune, enten de er pårørende, fagfolk, politikere eller jobber i en interesseorganisasjon. Dette er hovedkriteriene:

  • Systematisk arbeid for pårørende med tydelige planer for arbeidet.
  • Samarbeid innad i kommunen og utad til lag og organisasjoner i kommunen når det gjelder pårørendetiltak.
  • Involvering av pårørende.

I juryen for Årets pårørendekommune sitter Pårørendesenteret i Stavanger, BarnsBeste (Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende), Napha (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid), NKLMH (Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse), PiO (Pårørendesenteret i Oslo), Pårørendealliansen, NKS Veiledningssenter for pårørende Nord-Norge, HBF (Handikappede barns foreldreforening) og KS.

Årets pris ble delt ut under Pårørendekonferansen, som arrangeres i Sandnes 25.-26.september.

Les mer >> pressemelding

Skrevet av:
Redaksjonen

Foto: Kristin Lyse

Publisert:
26.09.2019

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)