Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: nss308
(Skriv inn koden over.)

 

Verdens overdosedag 31.august

31. august er den internasjonale overdosedagen, den skal brukes til å minnes de vi har mistet i overdose. Den er også viktig for å skape bevissthet og engasjement for forebyggende arbeid. Dagen markeres over hele verden med ulike arrangement, også i Norge. 

Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge. Det utgjør i snitt fem mennesker hver uke. Fire av fem dødsfall skyldes inntak av rusmidler med sprøyte. Overdoser rammer alle samfunnslag. Det angår oss alle, som offer, pårørende, hjelpeapparat eller som medmennesker. Vi kan alle redde liv. På helsenorge.no deles viktige huskeregler for brukere, slik at overdoser kan forebygges:

  • Ikke injiser alene.
  • Røyk er tryggere enn sprøyte.
  • Delt dose gir redusert risiko.
  • Blanding av stoffer gir økt risiko.
  • Ved 3-8 dager uten stoff er toleransen nær null. 
  • Etter en overdose øker risikoen for en ny.

Hva gjør du blir viktne til en overdose?

  • Ring ambulanse: 113.
  • Start hjerte- og lungeredning: 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger.
  • Gi nalokson nesespray (motgift) dersom du har det.
  • Hold på med hjerte- og lungeredning til ambulansen kommer, eller personen puster normalt.

International overdose awareness day ble første gang arrangert i Australia i 2001, og har senere vært en årlig internasjonal markering. I Norge går kommuner, bruker- og pårørendeorganisasjoner sammen for å markere Verdens overdosedag 31. august. Markeringen er ett av flere tiltak i Nasjonal overdosestrategi 2019-2022. Hovedmålet i strategien er en årlig nedgang i overdosedødsfall, med en langsiktig nullvisjon. Strategien viderefører tiltak som allerede ser ut til å ha positiv effekt. Samtidig tar den for seg nye utfordringer, nye rusmidler og vurdering av nye målgrupper og tiltak, som vil kunne ha betydning. Helsedirektoratet har også gitt ut Nasjonale faglig råd knyttet til lokalt forebyggende arbeid mot overdoser.

Lurer du på om det er en markering der du bor, sjekk hjemmesiden til din kommune. Det er opprettet en egen nasjonal facebookside i forbindelse med overdosedagen. Der deles arrangementer som vil foregå rundt om i landet www.facebook.com/overdosedag. I Oslo samarbeider Velferdsetaten i Oslo kommune med Oslo universitetssykehus, Foreningen for human narkotikapolitikk, Foreningen tryggere ruspolitikk, RIO, Frelsesarmeen og Pro-LAR om markeringen. Den finner sted foran Stortinget, kl. 14.00-16.00

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
30.08.2019

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)