Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 56qpw6
(Skriv inn koden over.)

 

Flere drikker alkoholfritt

Tall fra bryggeriene og Vinmonopolet viser at det så langt i 2018 er en økning i salget av alkoholfrie alternativer, sammenlignet med tidligere år. Forklaringer på denne utviklingen kan være at nordmenn er mer opptatt av helse, det blir stadig flere alkoholfrie alternativer og lavere pris enn alkoholholdige drikkevarer.

I følge Bryggeri- og Drikkevareforeningen har det totale salget av alkoholfritt øl økt med 16 prosent første halvår av 2018, sammenlignet med samme periode i 2017. Den samme trenden finner man hos Vinmonopolet, hvor salget av alkoholfri drikke har en økning på over 11 prosent. Salgstallene totalt for Vinmonopolet viser en økning på omtrent 2,5 prosent.

Det kan være flere årsaker til at det er en økende trend til å velge alkoholfrie alternativer av øl, vin og cider. Blant annet legger bryggeriene forholdene bedre til rette for de som ønsker å drikke alkoholfritt. Det utvikles stadig nye smaker og varianter, og nå er det flere butikker som har egne kjøleskap for å tilby et kaldt alkoholfritt alternativ. Det tyder også på at det er en trend hvor drikke uten alkohol i større grad oppleves som et fullverdig alternativ både som tørsteslukker, festdrikk og til god mat. Det at alkoholfritt er et rimeligere alternativ har trolig også betydning.

Samtidig ser det ut til at det norske folk mener alkohol ikke er akseptabelt i en lang rekke sosiale sammenhenger. Det har vært mye fokus på å ikke drikke alkohol når barn er til stede, trafikken skal være rusfri og skepsis til alkoholbruk i forhold til idrett. Mange ansatte ønsker også begrensinger i bruk av alkohol i jobbsammenheng, jmf forrige nyhetssak på forebygging.no.

Ungdatatall viser at de unge i dag er mer helsebevisste, og drikker mindre alkohol enn tidligere. Totalt har alkoholbruken i Norge gått jevnt og trudd nedover siden 2008, da var det en topp i alkoholbruken i Norge. Voksne kvinner og menn ser også ut til å være mer opptatt av sunnhet og helse.

Mange har blitt mer helsebevisste, men det er nok flere grunner til at folk har omfavnet øl uten alkohol så til de grader i de senere årene, mener Pål Strutz fra Munkholm i et intervju på ringnes.no.

Ifølge ham må det ha skjedd noe mer komplisert med folkesjela når vi har gått fra å betrakte øl uten alkohol som noe du «måtte» drikke fordi du var sjåfør, gravid eller bakfull, til å tenke på det som en god og fullverdig tørsteslukker og drikke til god mat.

 

Les mer om saken >> godt.no

Statistikk fra Vinmonopolet finner du HER

Skrevet av:
Redaksjonen

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Publisert:
30.07.2018

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)