Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 4633ug
(Skriv inn koden over.)

 

Salget av alkohol i Norge øker, men drikkemønsteret er det samme

Så langt i 2020 er det registrert en økning i salget av alkohol i Norge, sammenlignet med 2019. Dette henger blant annet sammen med mindre svenskehandel og taxfree. De mest populære varene som er solgt er øl og vin, men størst vekst hadde vin og rusbrus. Samtidig ser ikke koronapandemien ut til å ha påvirket alkoholforbruket vårt. Dette kommer frem i den årlige undersøkelsen om rusmidler og tobakk som Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Tall fra første halvår 2020 viser at det ble omsatt 14 502 000 liter ren alkohol i Norge. Det er en økning på 15,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2019. I denne perioden ble det omsatt 3,27 liter ren alkohol per innbygger, noe som er en økning på 13.9 prosent. De mest populære varene var øl og vin, men størst vekst hadde vin (31,7 prosent) og rusbrus (29,5 prosent).

Til tross for denne økningen i salget av alkohol, ser ikke nordmenns drikkemønster ut til å ha endret seg vesentlig siden 2019. Det er fortsatt 24 prosent som drikker alkohol ukentlig, mens 15 prosent har ikke drukket alkohol så langt i 2020. 85 prosent av oss har smakt alkohol minst en gang i løpet av det siste året, men hvor ofte vi drikker varierer med både kjønn og alder. Mens 37 prosent av mennene har drukket alkohol en eller flere ganger hver uke, gjelder det samme for 31 prosent av kvinnene. Menn drikker også mer når de først inntar alkohol, viser statistikken på ssb.no.

Det er ulike drikkemønstre også etter alder. Noen drikker et glass vin på lørdagskvelden, mens andre drikker langt mer når de først drikker. Eksempelvis drikker middelaldrende i aldersgruppen 45-66 år oftest (fire av ti minst en gang i uka). Samtidig viser undersøkelsen at de i aldersgruppen 16-24 år er de som drikker mest når de først drikker.

 

 

Tallene er basert på intervjudata fra undersøkelsen om rusmidler og tobakk som går årlig i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI). Rusundersøkelsen gjennomføres via telefon, med et tilfeldig utvalg av personer i alderen 16 til 79 år, med unntak av cannabis spørsmålene som stilles til personer 16 - 64 år. Nettoutvalget til undersøkelsen er på ca. 2 200 personer.

 

I nyhetssaken fra SSB, kan du også lese om bruk av cannabis og vanedannende legemidler.
Les mer >> HER

Skrevet av:
Redaksjonen

Foto: Shutterstock

Publisert:
05.10.2020

2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)