Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 42620e
(Skriv inn koden over.)

 

Kognitive terapier kan bidra til røykeslutt

Vi vurderte effekten av kognitive terapier på røykeslutt i studier som involverer voksne røykere, pasientgrupper, og personer med risiko for hjerte- og karsykdom. Vi inkluderte 21 studier.

Omtrent seks millioner mennesker dør hvert år av sykdommer forårsaket av røyking, særlig kreft, hjerte- og karsykdommer og kronisk obstruktiv lungesykdom. Nikotinerstatningsprodukter, medisiner og rådgivning er vanlige metoder for å hjelpe folk til å slutte å røyke.

Vi vurderte effekten av kognitive terapier på røykeslutt i studier som involverer voksne røykere, pasientgrupper, og personer med risiko for hjerte- og karsykdom. Vi inkluderte 21 randomiserte kontrollerte studier.

Vi fant at:

  • Kognitive terapier kombinert med medisiner øker trolig andel personer som slutter å røyke noe, sammenlignet med  kun å få medisiner, basert på dokumentasjon av middels kvalitet.
  • Kognitive terapier kombinert med nikotinerstatningsprodukter øker muligens andel personer som slutter å røyke noe, sammenlignet med andre tiltak kombinert med nikotinerstattningsprodukter, basert på dokumentasjon av lav kvalitet.
  • Kognitive terapier øker muligens andel personer som slutter å røyke, sammenlignet med andre tiltak, basert på dokumentasjon av lav kvalitet.
  • Kognitive terapier har muligens en lignende effekt som vanlig behandling eller minimalt tiltak, basert på dokumentasjon av lav kvalitet.

Vi er usikre på om kognitive terapier kombinert med medisiner fører til endring i andel personer som slutter å røyke, sammenlignet med støttende terapi kombinert med medisiner.

Les rapporten her

Teksten er hentet fra Folkehelseinstituttet.

Av:
Denison E, Underland V, Mosdøl A, Vist GE.

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer