Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 533v53
(Skriv inn koden over.)

 

Tidlig samtale om sunne levevaner for gravide

Svangerskapet er en spesiell periode både for mor og barn. Gravide kan selv fremme god helse og forebygge flere uheldige helseutfall gjennom sunne levevaner. Denne systematiske oversikten ser på effekt av å ha én ekstra veiledningssamtale om levevaner med kvinner i første trimester av svangerskapet. Vi søkte i flere databaser etter ulike typer effektstudier.

Vi fant kun to relevante studier. I disse studiene fikk kvinnene ekstra røykesluttveiledning én gang (10-15 minutter) i første trimester. Den ene studien inkluderte også kvinner som nettopp hadde sluttet å røyke. Kontrollgruppene fikk ordinære svangerskapskontroller som også inneholdt noe enkel rådgiving om røykeslutt.

Vi fant at:

  • Én ekstra veiledningssamtale om røykeslutt i første trimester med kvinner som nylig har sluttet på egenhånd, muligens bidrar til at flere er røykfrie ved fødsel.
  • Dokumentasjonen er for usikker til å si om én ekstra veiledningssamtale om røykeslutt i første trimester endrer andelen gravide røykere som er røykfrie ved fødsel eller 6 måneder etterpå.

Det mangler dokumentasjon om én ekstra veiledningssamtale i første trimester kan påvirke alkoholbruk, kostvaner eller fysisk aktivitet.

År:
2016

Utgiver:
Folkehelseinstituttet (2016)

Av:
Annhild Mosdøl, Eva Marie-Louise Denison, Gyri Hval Straumann

2018@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer