Bakgrunnen for rapporten er Barne- og likestillingsdepartementet` s ønske om mer systematisert kunnskap om følgene av å vokse opp i en familie med svak økonomi.
Denne rapporten presenterer en kunnskapsoppsummering om konsekvenser av oppvekst i lavinntektsfamilier, med en hovedvekt på forskning som er relevant for norske forhold. Her presenteres forskning som kan sannsynliggjøre og forklare hvordan oppvekst i familier med begrensede økonomiske ressurser påvirker barn og unges livssjanser på kort og lang sikt. Barnefamilier med lavinntekt er i stor grad et storbyfenomen, hvert tredje barn som vokser opp i vedvarende lavinntekt bor i en av landets seks største byer.
Rapporten identifiserer tre overordnede teorier om mulig sammenheng mellom oppvekst i lavinntektsfamilier og uheldige utfall: investeringshypotesen, familiestress-hypotesen og hypotesen om bakenforliggende kjennetegn.
I tråd med den rådende forståelsen av at både årsaker til og konsekvenser av oppvekst i lavinntekt er svært komplekse, fokuserer rapporten på utfall og forklaringer innenfor flere felt: familieforhold og samspill i familien, sosial deltagelse og relasjoner til jevnaldrende, kriminalitet, utvikling, utdanning og overgang til voksenroller, helse, helseatferd, nærmiljø og boforhold samt intergenerasjonelle overføringer av muligheter og hindringer.
Det aller meste av den identifiserte forskningen i denne gjennomgangen støtter en antagelse om at lengre eksponering for fattigdom og lavinntekt, herunder også langvarig sosialhjelpsmottak i husholdet, ustabil og uforutsigbar inntaket fører til økt risiko for uheldige utfall gjennom barndom, ungdomstid og inn i voksen alder.
Mye av forskningen viser at den relative betydningen av andre sosioøkonomiske mål enn inntekt, for eksempel foreldres utdanningsnivå, har større betydning for å forklare uheldige utfall på en rekke områder. Dette kan bety at man for å utvikle god politikk og tiltak for å motvirke de negative konsekvensene av oppvekst i lavinntektsfamilier må benytte helhetlige strategier.
Les hele kunnskapsoppsummeringen her