Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 5ttwx7
(Skriv inn koden over.)

 

Alt skal brenne

«Søsterskap, tenkte jeg. Sterkere enn alt.» Sofia Nordin har skrevet en ungdomsroman om vennskap. En bok om kjærlighet, sjalusi og avvisning. En bok om kampen for kloden, feminisme og for å redde verden. En bok om emosjonell ustabilitet, bipolaritet og selvmord.

Vi blir kjent med Agnes og hennes beste venninne Minna, fra de kjemper mot gymlæreren på slutten av ungdomsskolen, til de går på gymnaset. Relasjonen mellom jentene driver boken fremover. Vi blir med inn i et altoppslukende og kjærlighetsfylt vennskap. Agnes og Minna er bestevenner som sammen endrer verden: «Vi var nødt til å diskutere fordi vi rett og slett skjønte mer når vi tenkte sammen. Og jo mer vi skjønte om verden, desto mer var det som virket sykt rart. (...) Men vi snakket ikke bare. Vi gjorde også. Vi sluttet å spise dyr. Vi sluttet å gå i ubehagelige klær. Vi sa hva vi mente og tenkte, når noen tok feil.» Vi blir med inn i Agnes sin indre verden, skjønner hennes reaksjoner gjennom at vi får vite alt om hva hun føler og tenker.

«Hvordan kunne Minna kjenne ham helt plutselig? Når begynte hun å gjøre viktige ting uten meg?» Jeg kjenner sårheten i avstanden som vokser mellom bestevenninnene fra Agnes sitt perspektiv i perioden der Minna får sin første kjæreste. Og senere, i perioden der Minna er sammen med sin neste kjæreste, skjønner jeg enda mer av hvordan hun strever. Fra å ha en bestevenninne som gjør at hun opplever verden sterkere, mer fargerik, raskere og gøyere, til å være uten en bestevenninne hun kan stole på.

Det erflere grunner til at Agnes og Minna glir fra hverandre. Minnas psykiske lidelser blir mer påtrengende etterhvert. Agnes leser om bipolaritet etter at Minna har blitt utredet på BUP, og reflekterer: «Det svimlet for meg. Det var som om de hadde truffet henne. Krigersøsteren min. Alle ordene stemte. Og likevel handlet det ikke om Minna i det hele tatt. Noe var så forferdelig galt. (…) Da gikk det opp for meg hva det var som ikke stemte. Ingenting av det gode sto der. Ingenting!» Etterhvert blir jeg med Agnes helt ut i det såreste, der hun leter etter og finner bestevenninnen - som har tatt sitt eget liv. Deretter forsøker Nordin å ta leserne videre, inn i noe friere, inn i nye følelser som virker forløsende. Personlig er jeg ikke like mye med akkurat da, jeg blir værende i sorgen. Det gjør meg godt å bli der. Nordin er etter min smak litt for utålmodig med å vise meg veien videre, ut av sorgen, ut av smerten. Jeg liker best at hun gir det såreste språk, og jeg syns boken hadde vært et hakk bedre om den hadde sluttet uten «happy ending».

Nordin er av Sveriges fremste barne- og ungdomsbokforfattere. Hun skriver tett på ungdommers liv, og hun skriver medrivende! Metaforene er originale, og Nordin har et presist blikk for relasjoner. Hun klarer på unikt vis å sette ord på det som fører venner sammen og det som splitter, på de små endringene i følelser som betyr en verden av forskjeller. Språket i den norske utgaven, som Lene Stokseth har skapt, er lett, direkte, rått og ærlig. Det er ungdommelig og drivende energisk, uten at jeg føler det er kleint.

Under lesningen klarte jeg ikke å legge fra meg boken. Etter å ha lest den, fortsetter boken å leve i meg, den farger litt av måten jeg tenker på, slik de beste bøkene gjør. Jeg er en godt voksen psykologdame nå, men jeg ville ha «slukt» denne også da jeg var 13, 18 eller 25 år. Det oppleves viktig at verden får vite at denne boken finnes! Teksten flytter erfaringer fra rom der det private, udelte, skambelagte språkløst ligger og ulmer, til allmenne rom der språket hjelper oss til å begripe, akseptere, tåle og dele. Jeg tror boken kan gjøre svært vanskelige erfaringer mulig å snakke om. Jeg anbefaler at det ligger et eksemplar av den på utlånshyllen til terapeuter som snakker med ungdom. Jeg håper også den blir liggende under mange juletrær. Heldigvis finnes den på biblioteket. God lesning!

 

Boken er utgitt av Mangschou forlag (2019), og oversatt av Lene Stokseth.

Forfatter: Sofia Nordin. Originalens tittel: Allt skal brinna (2018). Ruben & Sjögren, Stockholm, Sverige.

År: 2019 Av: Omtalt av Solfrid Raknes, PhD og psykologspesialist
2020@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)