Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: tif27c
(Skriv inn koden over.)

 

Forbereder serveringssteder på julebordsesongen

Næringsetaten i Oslo vil tilby byens serveringssteder veiledning i alkoholloven, med særskilt fokus på julebordsesongen. Ønsket er å være i forkant og bidra til forebygging i samarbeid med utelivsbransjen.

«Oslo skal være en trygg by. Utelivet skal være til glede for beboere og tilreisende. Næringsetaten avdekker hvert år mange tilfeller av overskjenking, og erfarer at skjenkenivået på utesteder er høyt. Bråk og vold henger ofte sammen med overstadig beruselse. Næringsetaten ønsker å være ute i forkant og bidra til forebygging i samarbeid med utelivsbransjen», heter det i en pressemelding fra Næringsetaten i Oslo.

Til sammen vil nærmere 100 steder få besøk av Næringsetaten i forbindelse med julebordsesongen. De som skjenker alkohol, har et stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves både i julebordsesongen og ellers i året. Næringsetaten gir et tilbud om dialog og en mulighet til å ta opp problemstillinger som kan oppstå i julebordsesongen. De poengterer at det ikke er slik at utelivsaktørene alene har ansvaret for folks inntak av alkohol og hvordan de oppfører seg på byen. Men de som skjenker alkohol har stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves. Erfaringen er at skjenkenæringen må være observante på en annen måte i julebordstiden.

Her er Næringsetatens tips og råd til utelivsbransjen for en hyggelig julebordsesong

  • Ha nok folk på jobb.
  • Øv på å si nei på en vennlig, men bestemt måte.
  • Forbered/lær opp personalet med tanke på å takle spesielle julebordsutfordringer.
  • Bruk internkontrollen aktivt. Gå gjennom aktuelle regelverk og interne rutiner på forhånd.
  • Ikke gi adgang til åpenbart påvirkede personer og ikke sett deg i den situasjonen at dine kunder blir åpenbart påvirket.
  • Husk at du plikter å sørge for at personer som ikke kan ta vare på seg selv får nødvendig bistand.
  • I julebordsesongen er mange gjester uvant med utelivet. Ikke alle har like stor alkoholtoleranse.
  • La både bartendere, servitører og dørvakter ta runder i lokalet for å sjekke beruselsesgraden.
  • Vær raus med vannglassene. Tilby alkoholfri drikke innimellom servering av alkoholholdig drikke.

 

Etter alkoholloven er det forbudt å skjenke eller selge alkohol til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Åpenbart påvirkede personer skal heller ikke befinne seg på steder med skjenkebevilling.

Les mer om Næringsetatens forebyggende arbeid for å hindre brudd på alkoholloven >> oslo.kommune.no

Gå til «veileder i salgs- og skjenkekontroll» >> helsedirektoratet.no

 

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
08.11.2013

2019@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Brukerundersøkelse forebygging.no
(tar under 1 min)